България Велосипеди Велотур от Гората до язовир Ивайловград

Колела, 10.05.2023
Price
250лв per person
Duration
5 дни
Destination
More than 1
Travellers
8+

Колело и планина Велотур от Гората до Ивайловград

С колело от рида Гората през Маджарово до стената на язовир Ивайловград и обратно
 • Информация
 • Програма по дни
 • Локация
 • Галерия
 • Отзиви
 • Още инфо
 • Подобни програми

What's included

Destination
Ивайловград , Маджарово , Стамболово Discover Destinations
Departure Location
Тънково
Return Location
Тънково
Tour Start Date & Time
май 10, 2023 10:00 am
Price includes
 • Организационни разходи
 • Придружаващ транспорт по маршрута
 • Професионален водач-инструктор
Price does not include
 • Велосипеди
 • Входни такси
 • Лични разходи
 • Нощувки
 • Планинска застраховка
 • Транспорт до мястото на програмата
 • Храна

Велотур от Гората до язовир Ивайловград

Гората е един от големите планински ридове в Източни Родопи, а това е запомнящо се приключение, в което с колела ще преминем през три района – Стамболово, Маджарово и Ивайловград.

Велотур от Гората до язовир Ивайловград

Стартът е в село Тънково (на 12 км от Стамболово). Маршрутът е кръгов и преминава през рида Гората, през Черната скала и Маджарово, през Горноселци и Хухла и достига до стената на язовир Ивайловград.

Оттам завърта обратно по граничното било с Гърция през Големия дол, Бориславци и обратно към началната точка в село Тънково.

Велотур от Гората до язовир Ивайловград

125 км е дължината на маршрута

Кръгов маршрут – тръгване и връщане в село Тънково.

Колоезденето е между 20 и 36 км на ден, смесено по черни пътища и ненатоварени асфалтови пътища. Пролетта в Източните Родопи е изключителна със своите птичи концерти, костенурки и реещи се лешояди в небето. И ние ще комбинираме тази прелест с удоволствието да караме колела в един от най-живописните райони на България.

А панорамите – ах, панорамите. Един от най-панорамните маршрути ще ни дари с изумителни гледки към кратера на изгасналия вулкан Маджарово, долината на Арда и язовир Ивайловград.

Велотур от Гората до язовир Ивайловград

Комфортно пътуване

Програмата е с придружаващ транспорт, който извозва основния багаж. По маршрута участниците носят само раницата за деня. Преминава се през населени места с магазини и кръчми, където групата спира за почивка и бира. Всеки ден се спи на различно място, в къща за гости или семеен хотел, в който придружаващият бус е докарал багажа. Храната е на свободна консумация, но заявяваме предварително ако някой има специфични изисквания или диети, с които да се съобразят домакините.

В началото на всеки колоездачен ден водачът ще ви информира за детайли по маршрута, така че да сте подготвени за предстоящото приключение.

Велотур от Гората до язовир Ивайловград

Програма по дни – Виж горе: Програма по дни
 • Ден 1 - сряда
 • Ден 2 - четвъртък
 • Ден 3 - петък
 • Ден 4 - събота
 • Ден 5 - неделя
Ден 1 - сряда

Тънково - Маджарово

Събираме се по обяд в село Тънково, където оставяме колите. Оттам караме до Маджарово, прехвърляйки билото на Златоустово и река Арда. Към Маджарово ще се спуснем откъм защитена местност Черната скала с панорамни гледки към изгасналия кратер на вулкана, в който лежи Маджарово. В природозащитния център на БДЗП ще разгледаме експозицията, посветена на биоразнообразието в региона. Ще се пренесем за кратко в ерата на Флинтстоун с кратко завъртане на педалите до подножието на защитена местност Кован кая и гледка към най-известния меандър на река Арда. Спим в къща за гости в Маджарово. Каране за деня - 22 км. за около 4 часа с почивките.
Ден 2 - четвъртък

Маджарово - Горноселци

Хапваме сутринта, за да се запасим със сили за преминаването на долините на три реки - Малката река, Маришкица и Сиромашки дол. Три поредни изкачвания и спускания, всяко изкачване ни дарява с превъзходна гледка и всяко спускане ни зарежда с адреналин.
Спим в Горноселци - в супер автентична селска къща - на гости на един от малкото останали местни жители. Каране за деня - 20 км, с денивелация към 600 м, които ще изминем за около 5 часа.

Ден 3 - петък

Горноселци - Хухла

Сутринта ще споделим домашната закуска на домакините. Отпрашваме на юг към селата Покрован и Хухла. В Покрован се намира единствената католическа църква в Родопите, която ще посетим, а в Хухла финишираме.

Хухла е уютно село със запазена църква, прекрасна храна и параклис на панорамния връх Свети Илия. Селото е сгушено в подножието на Драково тепе (316м).

Спим в селската къща на леля Златка и хапваме домашно приготвени манджи от жените в селото. Карането за деня е около 36 км, денивелация 980 м.

Ден 4 - събота

Хухла - Бориславци

Закусваме и настъпваме педалите в посока Камилски дол в граничната част на Източните Родопи. Преминаваме през стената на язовир Ивайловград, няколко бивши застави и се любуваме на панорамни гледки към язовир Ивайловград. Правим завой откъм северната страна на язовир Ивайловград и финишираме при село Бориславци.
Каране за деня - 33 км, с 850 м денивелация за около 5 часа с две по-дълги почивки по пътя. В Бориславци спим в къща за гости. В селото има интересен частен музей, който може да разгледаме.

Ден 5 - неделя

Бориславци - Тънково

Сутринта закусваме и за последно се качваме на велосипедите, за да преминем последните 22 км обратно към село Тънково със 790 м. денивелация.
Това вело приключение завършва там, където започна - при колите в Слънчевата ферма в село Тънково.

There are no comments yet.

Напиши отзив

Your email address will not be published. Маркираните със * полета са задължителни

More about this tour

 • Велосипеди не са включени в обявената цена за участие. Ако не разполагате със собствен велосипед, предлагаме планински колела под наем за 15 лв на ден.
 • Застраховка - препоръчваме да си направите планинска застраховка за периода на пътуването.

Общи условия:

 • Краен срок за записване: 20 април 2023 г.
 • Висока степен на трудност - трябва да сте подготвени с екипировка и да имате добър опит в планинското колоездене. Не е за начинаещи!
Кои сме ние

Намираме се на язовир Студен кладенец. Имаме къща за гости и база за водни спортове, в които организираме турове с каяци, колела и летни лагери. ВИЖ ТУК

Напиши отзив

Всяка добра дума има значение

Close

Велотур от Гората до язовир Ивайловград

Цена
250лв per person
Брой дни
5 дни
Дестинация
More than 1
Участници
8+

  Попълни и изпрати. Задължителните полета са маркирани със *

  [tour_date]   Форма за запитвания и допълнителни въпроси към програмата. Задължителните полета са маркирани с *